Lemon-Vodka Cake
03.06.2003
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Wenn ich voll im Stress bin, und eigentlich gar keine Zeit habe, fallen mir immer gute Gründe ein, warum ich unbedingt mal wieder backen muß. Diesmal war es das Sommerfest an unserer Hoch- schule - obwohl es diesmal eine größere Veranstaltung mit professionellem Essensverkauf war- mein Kuchen war also objektiv gesehen eher unangebracht. Aber es mußte sein - ich mußte dringend das Wodka-Lemon Cake Rezept ausprobieren, das ich im Internet gefunden hatte, denn bei mir stand eine Flasche Wodka einsam im Kühlschrank.
Das Rezept ist english, ich musste erstmal umrechnen (und habe vorsichtshalber ersteinmal die halbe Menge gemacht) Der Kuchen war klasse- nachdem ich die Butter-Zitronen-Wodka-Zucker Sauce über den Kuchen gegossen hatte, und mich kaum vom Naschen abhalten konnte, machte ich mir direkt noch einen Wodka -Lemon (ohne Butter). Der Stress war wieder einmal wunderbar bewältigt. Nur die Hälfte des Kuchens fand ihren Weg auf das Sommerfest...

Cake Ingredients:
250g 8 oz. butter, softened
220g 14 oz./1 ¾ cups caster/superfine sugar
1 tsp. vanilla essence/extract
4 large eggs
625g 1 ¼ lb/5 cups plain flour/all-purpose flour
1 tsp. salt
1 tsp. baking powder
½ tsp. bicarbonate of soda/ baking soda
250g 8 fl oz./1 cup buttermilk
2 tsp. lemon essence/extract
30 ml 2 fl oz./1/4 cup lemon juice
Zest of two large lemons

Sauce Ingredients:
8 oz./1 cup caster/superfine sugar
4 oz./1 stick butter
2 tsp. lemon essence/extract
Juice of one lemon, made up to 4 fl oz/1/2 cup with Stolichnaya Citron (Lemon) Vodka (Do not substitute).

1) Grease a 10 inch round cake tin/pan, 3 inches deep. Preheat the oven to 180°. Cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the vanilla, then the eggs, one at a time.
Sift the dry ingredients and add alternately with the buttermilk and lemon essence, starting and ending

with flour. Mix for 2 minutes at medium speed. Add the lemon juice and zest.

2) Fill the cake tin/pan, put in the preheated oven and bake for 60-65 minutes. (If the mixture has been divided between two shallower 10 inch tins/pans, check earlier, after about 45 minutes). Test with a skewer before removing from the oven.

3) Meanwhile, about 10 minutes before the cake is ready to come out of the oven, mix the ingredients for the lemon vodka sauce. Heat the ingredients together, just enough to melt the butter. Do not allow the mixture to boil. Immediately prick the cake all over with a satay stick/bamboo skewer and pour the lemon vodka sauce over the hot cake. This will not hurt the cake as the holes will fill with the sauce and the cake crumb will absorb the liquid and begin to swell. Do not remove it from the tin/pan until it is properly cold.